Što se tiče asketskog života

Izvod iz intervjua – Ti Izvireš iz Sebe

Što se tiče asketskog života, reč je o mogućnosti koja je za većinu nemogućnost, zbog jednostavnog razloga što ne mogu da odustanu od životnih projekata koje su pokrenuli. U mnogim slučajevima ne bi bilo ni mudro da se povlače od neasketskog života. Ali to nesmemo definisati a priori kao običan zivot, da ne bi sebe vodili pogrešnom idejom. ,,Običan život” možemo koristiti za definisanje obično standardnog, nesvesnog života. Neobičan život – ,,neobičan” zato što ne prati kolektivne tokove nesvesnosti, je život posvećen Samorealizaciji. U svrsi pozitivnog razlikovanja, može biti veooma korisna upotreba drugačijih pojmova, zamena koncepta: zdrav i nezdrav život, odnosno život direktno posvećen Prosvetljenju i život koji nije u svrsi ovog osnovnog razloga života. U svakom slučaju, u pitanju je više kvalitet života, ne oblik života. Kvalitet moramo odrediti na osnovu zdravih standarda, a povećanje svesnosti je sigurno zdraviji standard nego obitavanje kao nesvesna jedinica u nesvesnom kolektivu. Za neke, koji su u mogućnosti za asketski život, zato što nemaju posebnih već stečenih životnih obaveza bi to mogao biti način da se ne suoče sa sobom, zato što bi asketski život mogao postati bekstvo.

 

Znači, ključni elemenat nije oblik života, već kvalitet sile koja njime upravlja. Kvalitetna sila će kvalitetno transformisati formu, putem koje će se izražavati. Ključan je nivo svesnosti pojedinca. Duhovni put je u suštini put povećavanja sposobnosti duha da upravlja materijom u svrhu samorealizacije, odnosno, kako to zovem, Humanizacije.

Neasketski način života ima i svoje prednosti za duhovno sazrevanje. Na primer, kompleksnost svakodnevnog života može da nas obogati, ali sa druge strane zahteva posebne veštine koje nisu potrebne asketi, jer u svakodnevnom životu može imati prepreka koje neasketa nema. Jedna od prednosti asketskog života je da je manje pod uticajem spoljašnjih čulnih utisaka i tuđih negativnih mentalnih i emocionalnih tokova. Afirmacija ,,Sve je već Prosvetljeno – Rešeno – Isceljeno” je jedan od alata koje možemo koristiti za: umirenje mentalnih i emocionalnih tokova, i za podsticanje rešenja za svakodnevne probleme, unutrašnje i spoljašnje. Kako je objašnjeno u brošuri, koja se može besplatno preuzeti u pdf-u na mom blogu, afirmacija ,,Sve je već Prosvetljeno – Rešeno – Isceljeno” može se koristiti kao jednokratna meditativna afirmacija ili kao “mantra”. Znači, ritmičnim unutrašnjim ponavljanjem. Može se koristiti zatvorenih ili otvorenih očiju, tokom specifičnog meditiranja ili svakodnevnih aktivnosti. To je jedan od načina da povećamo svesni prilaz rešavanju problema, a time prevazilazimo i brigu. Nije reč o autosugestiji, vec o stimulisanju unutrašnjih i spoljašnjih pozitivnih transformacija. NASTAVLJA SE NA STRANICI   Intervju – Ti Izvireš iz Sebe

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s