Najviši oblik Saosećanja je bez stvaranja patnje u sebi. Emanacija  Ljubavi i Blaženstva je direktan način da se pomogne sebi i drugima da se prevaziđu vibracije patnje.

IV DEO

Tekst koji sledi je četvrti deo intervjua, odnosno serija pitanja-odgovora, koja će kasnije biti objavljena kao celina u zbirnom izdanju, i predstavljaće evolutivni nastavak našeg prvog intervuja Ti Izvireš iz Sebe (decembar 2018, Andrej Pangos – Ivana Bakočević). Inicijativa za ovaj način interaktivnog pisanja došla je kao rezultat Ivaninog izučavanja mnogobrojnih radova na italijanskom blogu Andreja Pangosa (andreapangos.it). Cilj ovih tekstova je da se putem koncepta i kvalitetnih utisaka pomogne, podstakne i doprinese evolutivnom sazrevanju aktivnih tragaoca i svih ljudi dobre volje.

 

Živeći u atmosferi kolektivne (ne)svesti koja izjednačava ranjivost sa slabošću, naučeni smo da ne priznajemo i ne pokazujemo ranjivost; Međutim, prema uvidima iskusnih tragalaca, sledi spoznaja: Ako dopustimo sebi da živimo punim srcem prepoznaćemo ranjivost kao jedan od naših najvećih potencijala. Da li to znači da nas negiranje, prikrivanje i odbacivanje ranjivosti onemogućava da živimo život punim srcem i propuštamo priliku za transformaciju i rast ? Kako učiniti tu transformaciju, koja nije bezbolna, samoisceljujućim procesom?

 Osetljivost je dar koji treba razvijati, i zato što predstavlja izražavanje principa osećaja, u suštini Ljubav i Blaženstvo. Osetljivost je često praćena krhkošću, što može biti veliki problem, posebno u okruženju karakterisanom neosetljivosću i grubošću. Krhkost je svakako prepreka za Humanizaciju, koja predstavlja i povećanje osetljivosti, ali praćena smanjenjem psihičke ranjivosti.

Biti svestan tuđe patnje je takođe ključni duhovni kvalitet, ali isto tako je i ključna sposobnost da se ne pati zbog tuđe patnje. Svaki osećaj je uvek unutrašnji, to je iskustvo subjekta koji ga proizvodi u sebi. Zapravo, osećati nečije teško stanje znači stvarati teško stanje u sebi, što znači biti pasivni objekt mehanizama patnje, podsticano vibracijama tuđeg teškog stanja.

Najviši oblik Saosećanja je bez stvaranja patnje u sebi. Reč je o Integralnoj Svesti koja je svesna patnje drugih, i spontano pomaže, a da pri tom ne narušava stanje Integralne Svesti, koja je karakterisana Blaženstvom. Emanacija  Ljubavi i Blaženstva je direktan način da se pomogne sebi i drugima da se prevaziđu vibracije patnje.

Sa druge strane, nesvesno reagovanje na tuđu patnju – hrani patnju, sopstvenu i tuđu.

Sazrevanjem svesti postajemo sve slobodniji od spoljnih i unutrašnjih negativnih uticaja. Pre svega, zato što, oslobađajući se od unutrašnjih negativnosti, oslobađamo se stvaranja spoljašnje negativne rezonancije-privlačnosti. Pored toga, sazrevanjem svesti, sazrevamo i sposobnost transformacije zla u dobro, do tačke u kojoj možemo pozitivno transformirati ogromne količine negativnih psihičkih pojava, a da ih pri tom ne trpimo. Koncept pretvaranja zla u dobromora se shvatiti u metaforičkom smislu. Nešto ne može postati nešto drugo, znači različito od sebe samog. Izraz: pretvaranje zla u Dobromora se shvatiti prvenstveno kao povećanje vibracionog kvaliteta u datom prostoru, tako da isti prostor vibrira bolje.

Važno je, uzeti u obzir da prava psihička ranjivost nije mentalna i emocionalna rigidnost, koja „štiti“ prividnim izolovanjem od sveta. “Izolovanjem” sebe postajemo moćno ranjivi, takođe zato što izolacija oštećuje sposobnost osećanja, odstupanje od mogućnosti osećaja sebe i Sebe.

Izolacija je, međutim, samo način kazivanja, pisanja. Ideja istinske izolacije sebe je apsurd, jednostavno zato što nema izolovanih sistema. U “najboljem” slučaju možemo se zabarikadirati, ali zapamtimo da su barikade često mesta povreda i smrti.

Prava neranjivost je Integralna svest, oslobođena od velova Maye, koji su poput vozila za sazrevanje Kosmičke osetljivosti, oslobođene od istih velova Maya.

cerchi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s